Serwis wyszukanych fraz
Nieustannie...

Temat: odruch chwytny
odruch chwytny
witam!
jak to jest z tym odruchem chwytnym? syn urodzil sie 3/09/07 no i w
skali apgara otrzymal 9pnkt w 1 min. 10 po 5min. czyli niby wszystko
jest ok. ale on od poczatku mial slaby odruch chwytny, tzn. nie
sciskal mocno palcami przedmiotow, czy tez palca jak sie mu wlozylo
do rak. co to moze oznaczac? siostra wyczytala gdzies ze to moze
oznaczac problem z centralnym ukladem nerwowym. niestety ja na
internecie nie znalazlam zadnej informacji. dodam jeszcze, ze byla
to ciaza przechodzona o 10 dni (czyli w normie) bez zadnych
komplikacji. jedynie ja mam problem z tarczyca (niedoczynnosc), na
ktora biore i w ciazy rowniez bralam tyroksyne.
dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1017,71665327,71665327,odruch_chwytny.html



Temat: hormony tarczycy u 6-cio latka
hormony tarczycy u 6-cio latka
dzisiaj odebrałam wyniki badań mojego sześcioletniego syna; m.in. hormonów
tarczycy. Oto wyniki:
TSH 3 gen. 5.99
ft4 15
ft3 8.51.
Według norm na wynikach TSH i ft3 znacznie podwyższone.
Mały ma duży apetyt, w ciągu pół roku przytył 5 kg, jest dość nerwowy, ciągle
mu gorąco (ale nie poci się za bardzo) i ma szorstką skórę na łokciach i
kolanach. Ja, moja mama, siostra i teściowa leczymy się na różne schorzenia
tarczycowe (każdy coś innego) stąd zwróciłam uwagę na te łokcie i kolana.
Proszę Pani doktor o analizę wyników bo na wizytę u endokrynologa niestety
trzeba czekać bardzo długo.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,105758651,105758651,hormony_tarczycy_u_6_cio_latka.html


Temat: mój syn mówi że mnie zabije!!!:(
mój syn mówi że mnie zabije!!!:(
mój 22 letni syn jest juz wrakiem człowieka, jest zniszczony psychicznie i
fizycznie przez rozne dolegliwosci ktore go nekaja, jest coraz bardziej
newrwoy i pobudzony, ostatnio zaczal mi nawet grozic smiercia jak mu nie dam
pieniedzy na prostytutki,,mowie ze siebie tez zabije, w domu wybija piescia
szyby, rozwala wszystko, bluzga czasy czas, krzyczy, jest bardzo nerwowy,
caly czerwony i zyly mu powychodziły na twarzy, ale wiem ze cierpi bardzo,nie
emoze spac,wciaz sie poci ,goraco mu,mowi ze plonie i nie moze tego opanowac,
a potem mnie przeprasza za to co powiedział i tak wkolko, z newrowo caly sie
trzesie ,nic nie je,boli go brzuch,zrobilismy duzo badan i wyniki krwi ma w
normie, tarczyca tez ok,ale ma wciaz stan podgoraczkowy 37,5 codziennie po
obudzeniu, ,czy to na tle nerwowym?nie ma zadnych przyjacoil ,jest
samotnikiem, co robic bo ja juz dluzej tego nie wytzrymam tez!!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16,52880798,52880798,moj_syn_mowi_ze_mnie_zabije_.html


Temat: Przywitaj się! O nas (wątki osobiste)
aniazm
Witajcie
Na imię mam Ania, mam męża i trzech synów. Walkę z niedoczynnością tarczycy
zaczęłam miesiąc temu, na razie jestem na euthoryxie 25. Po ostatniej ciąży (VI
08) nic nie schudłam, potem doszły problemy z koncentracją, sennością, pamięcią,
nerwowością i zaczęło mi być zimno (a raczej całe życie byłam zimnolubna).
Poszłam do lekarza, akurat z czymś innym i w badaniach wyszło mi podwyższone TSH
i ft3 i ft4 "w normie". po dwóch tygodniach brania euthoryxu czuję się lepiej,
minęła senność, chociaż dalej mi się ciężko wstaje, ale mam więcej energii,
jestem mniej nerwowa i ogólnie lepiej. Namawiam moją mamę na badania, ale "TSH w
normie, więc po co?" - to wersja lekarzy. moja siostra cioteczna za moją namową
ma zrobić badania.

pierwszywątek na tamtym forum i drugiwątek z tego forum



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,105007599,105007599,Przywitaj_sie_O_nas_watki_osobiste_.html


Temat: 9 letni syn-dostal euthyrox...
9 letni syn-dostal euthyrox...
Witam ponownie wink
W kwietniu zbadałam tsh- synek miał przy normach 0-4 wynik 6,4
Po kuracji jodem-3 miesiące, bardzo długim pobycie nad morzem zbadała znowu
tsh-wynik 6,3
Dzis bylismy u endo dzieciecej w katowicach. zalecila euthyrox 25, usg tarczycy.
Napiszcie, jak to jest u chlopców z tarczycą ?
Ja mam mnostwo sprzecznych informacji, gdzie moge znalezc prawdziwe-czy tego
typu shcorzenie w jakis sposob na niego wplynie ?
co by sie stalo, gdybym nie zrobila mu tych badan i nie dostalby leku ?
czy -tak jak my-ma go brac zawsze ?

jak to jest u chlopakow z rozwojem ?
ma klopoty z koncentracja, jest nerwowy...
czy -jesli zacznie zazywac lek-minie mu to ?
czy moze byc gorzej ?
na co mam sie przygotowac ??


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,100312646,100312646,9_letni_syn_dostal_euthyrox_.html


Temat: ustawona tracycai a męczliwosc , słabosc
Rostedo bardzo Ci dziekuje za odpowiedz. Otoz jestem zaskoczona tym
co napislas ze nadal jestem w niedoczynnosci, naprawde juz
pogodzilam sie moim stanem nie wierzac ze moze on miec cos
wspolnego z niedoczynnoscia a jak zobaczylam niskie tsh pomyslalam
ze moze wpadam nawet w nadczynnosc, rzeczywsicie nie czuje sie za
dobrze, czuje taki brak rownowagi emocjonalnej ,takie jakies uczucie
jakby mi bylo ciezko wewnatrz ,wrazenie jak bym chciala sie
rozplakac niewiem cy to lęk? przed urodzeniem syna nie mialam nigdy
czegos takiego ,poszlam oststnio do psychitry kobiety da odmainy bo
chodzilam do faceta i ona powiedziala ze stwierdza depresje na tle
organicznym czyli w tym wypadku na tle tarczycywym, niewiem co mam o
ty myslec, boje sie o swoj uklad nerwowy czy duza niedoczynnsc w
jakiej bylam go nie rozladowala..?
Nastepnym probelem ktry mnie meczy sa ogromne klopoty z pamiecia,
potrafie zapomniec co robilam wczoraj,musze mocno sie skupiac zeby
szczegoly sobie przypomniec, wiem ze klopoty z pamiecia sa zwiazane
z tarczyca ale przy jej wyrownaniu zeby dalej ta pamiec tak
szwankwala? mhm...
Porosze o odp. co sadzisz o tym i czy powinnam mimo tak nskego tsh
zwiekszyc dawke?? Pozdrawiam goraco Edith
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,71250930,71250930,ustawona_tracycai_a_meczliwosc_slabosc.html


Temat: POMOCY!
POMOCY!
Kolejny raz pisze z prosba o pomoc,opinie lub namiar na lekarza.
Problem w tym ze syn od lata ubieglego roku zaczal w zastraszajacym tempie tracic wlosy.Bylam juz u trzech dermatologow,jednego homeopaty i bez skutku.Zrobilam juz badania na poziom hormonow tarczycy,ferryny,lamblie i sama juz nie wiem co jeszcze.Niestety dalej nie znam przyczyny,jeden dermatolog mowi ,ze to na tle nerwowym drugi,że to wina okresu dojrzewania i "szalejacych" hormonów.To łysienie wyglada tak,ze na calej głowie wlosy zrobily sie bardzo rzadkie ale na czubku glowy to juz widac przeswitujaca skorę.
A ja zastanawiam sie w tej chwili czy mozliwe jest aby łysienie androgenowe czyli trwale i dziedziczne zaczelo sie u dziecka w wieku 13 lat?
Jezeli ktos moze mi jakos pomoc to bardzo prosze, bo sama jestem juz na granicy wytrzymalosci psychicznej i "zarażam" tym nastrojem syna ,ktory jest dosc wrazliwym chlopcem ,z gory dziekuje i pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,66342439,66342439,POMOCY_.html


Temat: Wyniki hormonów syna 12 l - proszę o interpretację
Wyniki hormonów syna 12 l - proszę o interpretację
Witam,
Ponieważ sama choruję na Hashimoto bacznie obserwuję moje dzieci i kontrolnie
robię im badania hormonów. W ostatnim roku u starszego syna wkraczającego w
okres dojrzewania pojawiło się sporo objawów, które mnie zaniepokoiły
(rozdrażnienie, nadmierna nerwowość z napadami agresji i autoagresji, kłopoty
ze stawami, zwłaszcza kolanowymi, kłopoty z koncentracją i czytaniem,
zmęczenie po długim wysiłku fizycznym - jest w klasie sportowej, od jakiegoś
czasu tycie, chrypki i uczucie bólu w okolicach tarczycy w sytuacjach
stresowo-nerwowych, nawrót alergii z atakami astmatycznymi włacznie itp.) Za
dobrze znam te wszystkie objawy z autopsji (może poza alergią) aby je
ignorować. Oczywiście na początek wykluczyliśmy z pediatrą, psychologiem,
neurologiem, ortopedą inne choroby. Konsultowałam też u kilku endokrynologów
wyniki syna, ale same wiecie, że często dopóki hormony są "w normie" nie
podejmują leczenia tylko każą obserwować. Jesteśmy przed kolejną wizytą u
endo, która wydaje się do tematu podchodzić rozsądnie i nie ignoruje samych
objawów. Zanim to nastąpi prosiłabym Was o interpretację dotychczasowych
wyników syna:

* wyniki z 20-09-2008
TSH - 3,21 [0,28 - 4,3]

* wyniki z 30-03-2009
TSH - 4,12 [0,35 - 5,6]
FT3 - 5,54 [2,44 - 5,77] - 93%
FT4 - 1,43 [0,65 - 2,3] - 48%

* wyniki z 29-05-2009
TSH - 4,418 [0,26 - 4,7]
FT3 - 4,25 [2,57 - 4,43] - 99%
FT4 - 1,02 [0,71 - 1,57] - 36%

* wyniki z 28-09-2009
TSH - 3,08 [0,4 - 4,0]
FT3 - 5,0 [2,5 - 5,23] - 92%
FT4 - 1,02 [0,65 - 1,5] - 44%
anty - TPO - 1,70 [0 - 12]
anty - TG - 1,03 [0 - 4,11]

USG tarczycy będzie wykonane na wizycie, aby dokończyć diagnostykę i mieć
pełny obraz.

Przeciwciała na szczęście niskie, ale i tak niepokoi mnie wysokie moim zdaniem
TSH (w maju przy górnej granicy normy)i FT3 wyraźnie i stale wyższe (ponad 2
razy) niż FT4, co może przecież wskazywać na niedoczynność, zwłaszcza jeśli
objawy są takie jak opisałam.

- Co o tym myślicie?
- Kiedy (przy jakim poziomie hormonów) włączono leczenie niedoczynności u
Waszych dzieci?

Pozdrawiam.
Jo-haszka



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,100977163,100977163,Wyniki_hormonow_syna_12_l_prosze_o_interpretacje.html


Temat: drżenie rąk u 15-latka
Witam. Otóż też mam ten problem. I chciałabym dołączyć się do wątku.Tylko że ja
już trochę wyszperałam informacji. Moje informacje to wskazówki.Prosze zrobić
badania i kosultować sięz lekarzem.A więc tak: Moi rodzice bagatelizowali
sprawę. Jeśli twój internista też to ja bym zmieniła tego lekarza. Pobieżnie
wspomne jeszcze raz bo już przewijał się ten wątek: endokrynolog i chormony
tarczycy zwłaszcza w kierunku nadczynności ale też uwaga są wyjątki. Pziom
cukru ze wskazaniem na krzywą cukrową a więc nie tylko na czczo ale i po tkzw.
obciążeniu. Krzywa insulinowa- też można zrobić. CHorobom tarczycy często
towarzyszą problemy z cukrem. Skoki poziomu cukru mogą to powodować
(drżenia).Pierwiastki a w szczególności: wapń, magnez, potas, żelazo. Niedobór
w szczególności potasu też może prowadzić do drżeń. Uwaga jescze należało by
łykać wit b6 i b12. Witaminy z grupy b chyba powodują lepsze wchłanianie
magnezu, wapnia itp a poza tym łącznie z magnezem normalizują stres.
Przynajmniej trochę. No właśnie te nerwy. To może być też nerwica patrz
stresy.Proszę z synem porozmawiać. I nie znaczy to że ktoś jest psychicznie
chory. Proszę sprawdzić sprawę pod kontem używek. Alkochol i ewentualnie
narkotyki: np. amfetamina. Zamoich czasów popularny był syrop tusipect( zawiera
efedrynę a dalej to już Pani znajdzie).Zanim jednak traficie do psychologa czy
psychiatry należy wykluczyć wyżej wskazane ewentualności oraz udać się do
neurologa, który może wykluczyć mało prawdopodobne w tym wieku objawy
parkinsonizmu. Możliwe są drżenia samoistne ( diagnozuje neurolog). Przyczyna
różna, mogą mieć podłoże nerwowe często to wrodzone. Jeśli bardzo to
przeszkadza w życiu lekarz może przepisać mocniejsze środki łagodzące - to
ostateczność. Zwykle zaleca się tu wyciszenie ( czasem tabletki uspokajające)
oraz niekoncentrowanie się na całej sprawie. O drżeniach samoistnych, drżeniu
rąk były już wątki na tym forum. Proszę jeszczcze poczytać i zkontrolować ten
cukier, pierwiastki oraz tarczycę.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,50806117,50806117,drzenie_rak_u_15_latka.html


Temat: nie radzę sobie!!!!!!trudna ciąża!
No własnie dokladnie jak ty Nerwowa ,mam nerwice ktora stwiedzono u
mnie juz duzo wczesniej jeszcze w wieku dzieciecym poniewaz byłam
bardzo nerwowa a po kilku latach doszla arytmia i wystarczy ze
zaczynam byc lekko zdenerwowana a czuje kołatanie serca a im
bardziej sie denerwuje to dochadzi nawet to (ja to nazywam do
zapowietrzenia ) poniewaz nie moge wziasc prawidłowego
oddechu ,wtedy musze szybko sie napic czego zimnego i wyjsc na
swieze powietrze dostałam bardzo dobre krople na serce ktore
pomagaja ,ale w czasie ciazy i podczas karmienia nie wskazane jest
ich uzywanie ale gdybys chciała je zazywac juz po karmieniu bo np
nie przeszłoby ci to to nazywaja sie Milocardin a jeszcze nie
napisalam ci ze moja arymia nasila sie przy złej pogodzie ,kiedy
jest deszczowao ,ponuro to serce kolata mi od smaego rana ,a mam 6
miesiecznego syna wiec nosze przy sobie cały czas telefon zebym
mogła zadzwonic wrazie potrzeby , ale naprawde da sie z tym zyc a
jesli masz skoki nastrojow to zapewne jest spowodowane hormonami jak
to w ciazy bywa ,natomiast to moze brac sie z hormonow tarczycy
rowniez tak samo jak arytmia poniewaz to jest bardzo ze soba
połaczone ,porozmawiaj o tym ze swoim pediatra Napewno wszytsko
bedzie dobrze i wierze ze ominie cie depresja poporodowa ! Ja miałam
straszne mysli w 8 miesiacu ciazy a teraz mam wyrzuty sumienia ze
myslałam o takich strasznych rzeczach ,bo kiedy zobaczyłam mojego
syna obiecałam sobie ze nawet w najgorszych chwilach i bez wzgledu
na wszytsko bede silna chocby dla niego jak nie dla siebie samej
i wierze ze u ciebie bedzie tak samo


3maj sie cieplutko Jaw mamuska
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,94416855,94416855,nie_radze_sobie_trudna_ciaza_.html


Temat: Jak alergia dziecka może znszczyć zdrowie mamy...
Jak alergia dziecka może znszczyć zdrowie mamy...
Muszę się wypłakać i wyżalić, bo trochę się załamałam. Urodziłam synka 1,5
roku temu przez cesarskie cięcie i od początku mieliśmy kłopoty, które się
ciągną i ciągną. Jestem osobą bardzo wrażliwą, więc problemy syna są dla mnie
bardzo bolesne. Płakałam po nocach, w pracy przesiadywałam w necie szukając
dla niego ratunku. W tej całej pogoni za jego zdrowiem zupełnie zapomniałam o
sobie. Dawałam z siebie wszystko, tylko praca, gotowanie, prasowanie,
pielęgnowanie ran i ciągłe zatroskanie. Najgorszy okres przyszedł kiedy 2
miesiące temu nasza opiekunka zrezygnowała na rzecz swojego wnuka i musieliśmy
oddać małego do prywatnego żłobka, więc zaczęły się choroby, codzienne
szykowanie przez 3 godziny obiadków na następny dzień. Z alergią na mleko,
gluten i jaja nie mieliśmy szans na państwowy żłobek. Oprócz napiętego planu
dziennego traciłam też dużo energii na nocne szykowanie butelki dla synka, do
niedawna 2 razy teraz już raz. I takim oto sposobem moje ostatnie wyniki
wykazały zbliżającą się anemie i poważną nadczynność tarczycy. Może nie brzmi
to tak groźnie, ale moje samopoczucie jest fatalne - kołatanie serca, duża
nerwowość i ciągły niepokój, puchnięcie nóg, drżenie rąk, problemy skórne,
wypadanie włosów, tętno powyżej 100/min., waga 48,5 kg (schudłam w miesiąc
2,5kg). Ledwo wchodzę na 4 piętro, o wnoszeniu synka już nie ma mowy (dobrze,
że umie już sam). Dlatego mówię Wam zatroskane mamy - dbajcie o siebie, gońcie
mężów do roboty, wasze zdrowie jest tak samo ważne jak waszych dzieci.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,80860537,80860537,Jak_alergia_dziecka_moze_znszczyc_zdrowie_mamy_.html





© Nieustannie... Design by Colombia Hosting